De energiezinnigheid van verduurzamen

 

keuken2Ik heb het voornemen mijn gasgestookte CV-ketel te vervangen door een elektrische warmtepomp. Ik heb dan geen aardgas meer nodig voor het verwarmen van huis en water en wel meer stroom dan nu. Een vraag naar de energie-zinnigheid ervan en eentje naar de praktische uitvoerbaarheid.

Ik gebruik ruim 700 m3 aardgas per jaar. Zeg zo’n 20 GJ netto warmtevraag. Met een warmtepomprendement van 300% leidt dat tot een extra stroomvraag van tegen de 2.000 kWh. Acht zonnepanelen kunnen dat produceren.

 

  1. De energiezinnigheid

Het huis blijft hetzelfde, ik ook dus de behoefte aan warmte verandert niet (ik hou het buitenklimaat maar even op onveranderend). Aardgas uit een apparaat met een rendement onder de 100% vervang ik dan door stroom uit een apparaat met een rendement boven de 100%. Ik heb straks dus minder energie in de vorm van stroom nodig dan ik nu aan aardgas het huis binnenhaal.

Elektriciteit kan ik zelf maken, aardgas niet. Mijn dak biedt plaats aan genoeg zonnepanelen voor mijn elektriciteitsbehoefte zonder de nieuwe verwarming mee te tellen. Ik wil dus elders in de buurt nieuwe zonnepanelen organiseren. Met buurtgenoten gaan we aan de slag.

Dan vervang ik aardgas door eigen zonnestroom. Een dikke plus op mijn energiesaldo, mijn voetafdruk, mijn vriendschapsbanden met Oost-Groningen.

Even verder kijken toch maar. Ik organiseer vooral in de winter een extra vraag naar elektriciteit. En ik organiseer vooral in de zomer extra productie. Ik kan natuurlijk mijn aantal zonnepanelen zo kiezen dat ik ervoor zorg dat ze netjes in de winter voorzien in de winterse vraag naar stroom. Dan heb ik in de rest van het jaar een flinke overcapaciteit. Energetisch niet heel zinnig. Economisch ook niet want extra zonnestroomproductie is maar matig verhandelbaar.

Sommetjes over energieneutraliteit worden doorgaans op jaarbasis gemaakt, met het woord netto erbij. Als ik de extra stroomvraag voor de warmtepomp invul met zonnestroom, heb ik acht zonnepanelen nodig en mag ik mij en mijn huishouden energieneutraal noemen. Of duurzaam, als ik dat liever heb. Toch?

Maar. Ik regel overproductie aan stroom in de zomer en overconsumptie in de winter. Iemand anders moet in de winter stroom maken voor mij. Ik ga dat niet inkopen want ik maak op jaarbasis genoeg stroom en de regels zijn nog altijd zodanig dat productie en consumptie op jaarbasis verrekend kunnen worden.

Ga ik dan aardgas vervangen door steenkool?

Als ik voor de warmtepompstroom een (deel van een) windmolen organiseer, ga ik al wat beter met de seizoenen om. Maar ook dan verwacht ik een winterpiekje in mijn stroomvraag over te houden.

 

  1. De praktische kant

De buurvrouw woont in net zo’n oud poppenhuisje. Zij laat nu de keuken verbouwen. Het mannetje dat daarmee bezig is, kwam erachter dat het dak (een tamelijk los liggende tamelijk ongewapende betonplaat – waarom?) gevaarlijk is en ook vervangen moet worden. Vanaf het dakterras op mijn keuken overlegde ik met de professionele kleinehuisklusser in de nu open keuken van de buurvrouw.

Ik wil ook mijn keuken verbouwen. Het dak ervan acht ik in goede staat. De vloer zal ook bij mij een simpele betonvloer zijn op zand, of op een stukje fundering. Er zal geen isolatie onder liggen. Wil ik dat wel, dan moet de vloer eruit. Dat even terzijde.

Ik vertelde hem over mijn voornemen een warmtepomp in huis te halen. Waar laat je dat alles, was zijn reactie, en het kost een hoop geld bovendien. De spijkers op hun koppen. Plus de vraag hoe ik mijn huis met de lagere temperatuur waar de warmtepomp nou eenmaal dol op is (en prettig bij werkt, goede arbeidsomstandigheden zijn ook belangrijk), toch aangenaam verwarm.

Andere radiatoren, zei de ervaren installateur die de week ervoor langskwam. Niet ingewikkeld en ook niet echt kostbaar. De warmtepomp zelf valt ook wel mee, een vat op de plaats van de ketel, een buitenunit op het platte dak achter en we zijn er. Er is subsidie voor en een goedkope lening bovendien. In zeven tot hooguit tien jaar terugverdiend. De beloofde offerte heb ik nog niet ontvangen.

 

Ik zal jullie zo af en toe bijpraten over de vorderingen. Reacties ontvang ik graag. Voor nu krijg ik het liefste de energiezinnigheid helder.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *