De Tsakleok, uw nieuwe verwarming!

 

We stoppen met het gebruiken van aardgas voor het verwarmen van woningen en badwater. Het gevolg is dat we ook niet meer op aardgas koken. Gelukkig maar, want hoe idioot is het om vuur je huis in te halen? En als we toch bezig gaan in de keuken, zetten we ook de koelkast maar op z’n kop. Dat is een stuk minder idioot.

Huh?

De energietypes zien ze vliegen. Zijn van het padje af. Hebben, jawel, een klap van de molenwiek gehad.

Een alternatief voor de op aardgas gestookte CV-ketel is de warmtepomp. De elektrische warmtepomp. Die pompt warmte. Van A naar Beter. Géén waterpomp! Noem een warmtepomp een waterpomp en je bent meteen af. Ondeskundig. Onbenul.

De warmtepomp is een alternatief voor de CV-ketel en hij pompt warmte. Van een lage naar een hoge temperatuur, want temperatuur is iets anders dan warmte! Maar een apparaat dat warmte pompt, van A naar Heter, dat snappen we niet zo goed. De meeste Nederlanders hebben geen college thermodynamica gevolgd.

Gelukkig hebben we allemaal al heel ons leven precies zo’n apparaat in huis! In de keuken. De koelkast. Die pompt ook warmte. Van de Boter (zodat die koud wordt/blijft) naar de Achterkant (die warm wordt/blijft).

De warmtepomp wordt dan een Omgekeerde Koelkast genoemd. Door mensen die wél snappen hoe dat ding werkt en die bovendien weten dat andere mensen het niet snappen.

We gaan stoppen met het gebruik van aardgas voor woningverwarming. We gaan beginnen met het omdraaien van koelkasten. Dweil paraat.

Bovendien is een warmtepomp een al dan niet omgekeerde tsakleok met een fors verlanglijstje. Hij wil liefst een zo hoog mogelijke temperatuur om mee te beginnen (warme buitenlucht, heerlijk!) en een zo laag mogelijke temperatuur om af te geven (vloerverwarming!). En dan wil hij de aan- en afgeleverde warmte liefst ook zo stabiel mogelijk. Dus buitenlucht die het hele jaar door lekker warm is. En een vloerverwarming die het hele jaar door dezelfde hoeveelheid warm water nodig heeft, van één en dezelfde temperatuur.

Een warmtepomp heeft het niet zo op seizoenen en dan zeker niet op de Nederlandse. Het is een verwend nest. Of mooier gezegd: de warmtepomp is een prinsesje. We stoppen met aardgas en geven ieder huis een eigen prinsesje. Die keren we niet om want daar houdt ze niet van. En als je je als verwarmingsmonteur, beleidsambtenaar of installatieadviseur niet prettig voelt bij het woord prinsesje, verzin je lekker iets anders. Liever geen omgekeerde koelkast meer. Alsjeblieft.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *